Ana içeriğe atla

Fen ve Okuma Yazmaya Hazırlık Etkinliği

GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI


Tarih: 01.05.2020
Yaş Grubu: 48-36 ay
Güne Başlama Zamanı
Sınıfa gelen çocuklar güler yüzle karşılanır. Çocukların uyumunu sağlamak için önceki gün hakkında kısaca sohbet edilir. Gün içindeki yapılacak etkinlik hakkında konuşulur. Öğrenme merkezleri hakkında bilgi verilir. Okula gelmeyen öğrenci varsa tespit edilir. Çocuklarla günlük genel konular hakkında sohbet edilir.
Oyun Zamanı
Çocuklara hangi öğrenme merkezinde oynamak istedikleri sorulur. İstedikleri yere yönlendirilir.
Kahvaltı, Temizlik
Çocuklar tuvalete gönderilir. Yemek kuralları hatırlatılarak kahvaltı yapılır.
Etkinlik Zamanı
‘Islanmayan Peçete Deneyi’ isimli fen ve okuma yazmaya hazırlık etkinliği yapılır.
Günü Değerlendirme Zamanı
Islanmayan peçete deneyi hakkında çocuklarla sohbet edilir, neden ıslanmadığı hakkında konuşulur.
Eve Gidiş
Çocuklar okuldan ayrılmak için hazırlıklarını yaparlar ve çocuklarla vedalaşılır.

ETKİNLİK PLANI

Etkinlik Adı: Islanmayan Peçete Deneyi
Etkinlik Türü: Fen ve okuma yazmaya hazırlık (Bütünleştirilmiş)
Yaş Grubu: 48-36 ay

KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

BİLİŞSEL GELİŞİM

Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri:
Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.
Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Kazanım 5Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın adını söyler
Nesne/varlığın dokusunu söyler.
Nesne/varlığın kullanım amaçlarını söyler.


MOTOR GELİŞİMİ
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Kalemi doğru tutar.
Kalem kontrolünü sağlar.
Çizgileri istenilen nitelikte çizer.

Öğrenme Süreci

Çocuklar masaya otururlar. Öğretmen ne yapacaklarını anlatır, ve deneye başlar. Bir peçete buruşturularak bir su bardağının içine yerleştirilir. Bardak ters çevrilir ve su dolu bir kabın içine sokulur. Çocuklara merak uyandırmak için sorulur. Bardak su dolu kaba sokulduğunda peçete ıslanmaz çünkü bardaktaki hava suyun peçeteye ulaşmasını engeller.
Ardından çocuklara yağmur bulutundan damlalar inen ve şemsiye tutan çocukların resmi verilir ve çizgilerin üstünden giderek boyamaları istenir.

Materyaller: A4 kağıdı, bardak, su dolu bir kap

Kavramlar: Hava

Dikkat edilmesi gereken noktalar: Çocukların dikkatlerini toparlamak için aralarda soru-cevap yapılır.

Değerlendirme: Kağıdın ıslanacağını düşünüyor muydunuz?
                          Kağıdın ıslanmaması sizi şaşırttı mı?
                          Aynı deneyi sizde ailenizle yapmak ister misiniz?
                         Yağmur yağdığında neden şemsiye kullanırız, sizde kullanıyor musunuz?

 Aile katılımı: Ailelerden çocuklarıyla birlikte ıslanmayan su deneyini yapmaları ve neden ıslanmadığı hakkında konuşmaları istenir.

Uyarlama: Sınıfta işitme yetersizliği olan bir çocuk varsa; deney sırasında söylenenleri daha rahat duyabilmesi için öretmene yakın bir konumda oturtulmalıdır.

Genel Değerlendirme

Çocuk Açısından; Çocuklar ıslanmayan peçete deneyini dikkatli bir şekilde izlediler. Peçetenin ıslanmamasına şaşırdılar ve sorular sordular. Aktif olarak katıldılar. Okuma-yazma etkinliğini boyarken eğlendiler.  Program çocukların gelişim alanlarına uygun olarak hazırlandı.

Öğretmen Açısından; Deneyi yaparken çocukları heyecanlandırmak ve meraklandırmak için sorular soruldu. Deneyi yaparken keyif aldıkları gözlemlendi. Deney yapılırken herhangi bir sorun oluşmadı.  Etkinlikler arasındaki geçişler akıcı bir şekilde düzenlenmeye çalışıldı.

Program Açısından; Etkinlik için planlanan kazanım ve göstergelere ulaşıldı. Etkinliik için ayrılan zaman yeterliydi. Uygulama aşamasında sorun çıkmadı. Sınıftaki bütün çocukların dikkatini çekti. Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı.
Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilgisayar Teknolojisi

1  Bilgisayara Giriş BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 1 2  Bilgisayarlar Dünyası Bilgisayarlar her yerde 2 3  Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 3 4  Bilgisayar nedir? 4 5  Bir Bilgisayarın Bileşenleri Bir bilgisayar, donanım olarak bilinen, birçok elektronik ve mekanik bileşene sahiptir. Girdi Aygıtı Bir bilgisayara veri ve talimatları girmenize izin verir. Çıktı Aygıtı Bilgiyi bir veya daha fazla kişiye aktaran donanım bileşenidir. Sistem Depolama Aygıtı Bilgisayarın, veri işlemek için kullanılan elektronik bileşenleri içeren kasasıdır. Veriyi, talimatları ve bilgiyi, gelecekte kullanılmak üzere saklar. İletişim Aygıtı Bir bilgisayarın, başka bilgisayar(lar)la ya da mobil aygıtlarla veri, talimat ve bilgi alışverişi yapmasını sağlar. 5 6  Bir Bilgisayarın Bileşenleri 6 7 ...
Daktilo Tuşları : Klavyenin ortasında harfleri, sayıları ve noktalama işaretlerini yazmaya yarayan tuşlardır. Boşluk Çubuğu (Space Bar) : Sözcükler arasında bir karakter boşluk bırakmak için kullanılır. Harf Kilitle (CapsLock) : Klavyenin sağ üst köşesinde “Caps lock” ışığı yanıyorsa (ortadaki ışık) büyük harf, aksi durumda küçük harf yazılmasını sağlar. “Caps Lock” tuşuna basıldıkça ışığın durumu değişir ve büyük harf-küçük harf arasında geçiş sağlanır. Enter : Bir işlemin bitirildiğini bilgisayara bildirmek için kullanılır. Geri Boşluk (Backspace) : Üzerinde sola doğru bir ok işareti vardır. İmlecin bir karakter gerisindeki harfi silmeyi sağlar Gezinti Tuşları : Bir pencere yada belgede gezinmemizi sağlarlar. Ok Tuşları : Sağ,Sol, Yukarı ve Aşağı ok şeklindeki tuşlardır. Bir belge içinde sağa, sola, yukarı ve aşağı yönde hareketi sağlar.Her basışta bir karakterlik hareket sağlanır. Home : Satırın başına gidilmesini sağlar. Bazı uygulama yazılımlarında, “CTRL” tuşu ile b...