Ana içeriğe atla

Müzik Ve Türkçe Dil Etkinliği


GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI

Tarih: 15.05.2020
Yaş Grubu: 48-36 ay
Güne Başlama Zamanı
Sınıfa gelen çocuklar güler yüzle karşılanır. Çocukların uyumunu sağlamak için önceki gün hakkında kısaca sohbet edilir. Gün içindeki yapılacak etkinlik hakkında konuşulur. Öğrenme merkezleri hakkında bilgi verilir. Okula gelmeyen öğrenci varsa tespit edilir. Çocuklarla günlük genel konular hakkında sohbet edilir.
Oyun Zamanı
Çocuklara hangi öğrenme merkezinde oynamak istedikleri sorulur. İstedikleri yere yönlendirilir.
Kahvaltı, Temizlik
Çocuklar tuvalete gönderilir. Yemek kuralları hatırlatılarak kahvaltı yapılır.
Etkinlik Zamanı
‘Sürpriz Kutu’ Müzik ve Türkçe dil etkinliği yapılır.
Günü Değerlendirme Zamanı
Islanmayan peçete deneyi hakkında çocuklarla sohbet edilir, neden ıslanmadığı hakkında konuşulur.
Eve Gidiş
Çocuklar okuldan ayrılmak için hazırlıklarını yaparlar ve çocuklarla vedalaşılır.

ETKİNLİK PLANI

Etkinlik Adı:  Sürpriz Kutu
Etkinlik Türü: Müzik ve Türkçe Dil (Bütünleştirilmiş)
Yaş Grubu:  48-36 ay

Kazanım ve Göstergeleri

BİLİŞSEL GELİŞİM
Kazanım 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler.
İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler.
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/varlığın adını söyler.
Nesne/varlığın sesini söyler. Nesne/varlığın yapıldığı malzemeyi söyler. Nesne/varlığın kullanım amaçlarını söyler.

DİL GELİŞİM 
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur.
Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler.
Görsel materyalleri açıklar.


MOTOR GELİŞİM
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri çeker/gerer.
Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder.
Göstergeleri: Bedenini kullanarak ritim çalışması yapar.
Nesneleri kullanarak ritim çalışması yapar.
Vurmalı çalgıları kullanarak ritim çalışması yapar.

Öğrenme Süreci
Öğretmen sınıfa elinde iki adet kutu ile gelir. “Çocuklar müzik öğretmeni bir arkadaşım sizlere vermem için bana bu iki kutuyu verdi. İçerisinde sizler için hazırladığı harika bir sürpriz varmış. Sizlere olan saygımdan içerisinde ne olduğuna bakmadım ama doğrusu içinde ne olduğunu çok merak ediyorum. Sizce kutunun içerisinde ne olabilir? Arkadaşım sizler için nasıl bir sürpriz hazırlamış olabilir?” denerek çocuklardan kutunun içerisinde ne olduğunu tahmin etmeleri istenir. Alınan tahminlerin ardından “ İzin verirseniz kutuyu açabilir miyim?” denerek birinci kutu açılır ve içerisindeki paket lastikleri çıkartılarak çocukların paket lastiklerini incelemelerine fırsat verilir. “Sanırım sürprizi ikinci kutuyu açmadan anlayamayacağız.” denerek ikinci kutu açılır.
İçerisinden çıkan gitar resimleri çocuklarla birlikte incelenir.“Arkadaşım neden bu malzemeleri size göndermiş olabilir? Acaba arkadaşım bizden gitar yapmamızı mı istiyor? Peki, ama nasıl? Elimizde sadece paket lastikleri ve iki boş kutu var, sizce bu malzemelerle gitar yapabilir miyiz? Nereden başlamalı ve nasıl bir yol izlemeliyiz? Başka hangi malzemelere ihtiyacımız olabilir?” sorularıyla birlikte gitar yapımı çocuklarla birlikte tasarlanır. Çocuklar iki gruba ayrılır. Verilen malzemelerle gitar oluşturmalarına fırsat verilir. Gerektiği durumlarda rehberlik edilir. Yapılan gitarların gitar görseli gösterilerek gerçek gitarlarla karşılaştırılması sağlanır.
Enstrümanın adı, sesi, yapıldığı malzeme ve kullanım amaçları sorulur. Üzerindeki ses deliğine dikkat çekilerek, gitarın üzerindeki bu deliğin ne işe yaradığı hakkında sohbet edilir, gitarlardan birinin ses deliği karton yardımıyla kapatılarak sesteki değişim gözlemlenir. Çocuklardan çember şeklinde oturmaları istenir. Hazırlanan gitarlar ve ritim aletleri ile ritim çalışması yapılır. Bütün çocukların ritim çalışması sırasında hazırladıkları gitarı kullanmasına fırsat verilir.

Materyaller: Kutu, lastik, kalem, gitar resmi, müzik merkezi malzemeleri

Sözcükler: Ritim

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:  Çocukların ilgilerini çekebilmek için kutuyla ilgili merak uyandıran cümleler kurulmalıdır. Soru – cevap yöntemi de etkili olabilir.

Değerlendirme: Daha önce gerçek bir gitar çaldınız mı?
                          Gitar hazırlarken lastik yerine başka neler kullanabilirdik?
                          Gitarın üzerindeki ses deliği kapandığında lastiklerden çıkan seslerde ne gibi değişiklikler oldu?
                         Üzerinde teller bulunan başka müzik aletleri var mıdır? Nelerdir?
                         Gitar çalarken neler hissettin?

Aile Katılımı: Ailelerden çocuklarıyla müzik aleti tasarlamaları istenir. Örneğin; marakas, zil, ritim çubukları gibi aletler.
Uyarlama: Sınıfta İşitme Yetersizliği Olan Bir Çocuk Varsa:  çocuğun öğretmeni daha iyi duyabilmesi için öğretmenin yanına oturtulur.
Genel Değerlendirme

Çocuk Açısından; Çocuklara programdaki davranışlar kazandırılmaya çalışıldı. Yapılan etkinliklerde kullanılan materyaller çocukların ilgilerini çekti ve etkinliğe aktif olarak katılmalarını sağladı. Oyun etkinliği çocukların çok hoşlarına gitti. Program çocukların gelişim alanlarına uygun olarak hazırlandı.
Öğretmen Açısından; Çocukların ilgisini çekebilmek için etkinlikler sırasında değişik materyaller kullanmaya ve hazırlanan etkinliğin çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak hazırlamaya dikkat edildi. Dolayısıyla çocukların ilgi ve dikkati yapılan etkinliklere çekilmede başarılı olundu. Etkinlikler arasındaki geçişler akıcı bir şekilde düzenlenmeye çalışıldı.
Program Açısından; Çocuklara etkinliklerde aktif rol almaları için bir takım fırsatlar yaratılmaya çalışıldı. Bunu sağlayabilmek için genellikle soru-cevap yöntemi kullanıldı.
Planlamada alınan amaç ve kazanımlara ulaşılmaya çalışıldı. Etkinliklerin gün içindeki dağılımında aktif ve pasif dengesi kurulmaya çalışıldı. Geçişlerin akıcılığına dikkat edildi. Hazırlanan etkinliklerin hemen hemen her alana hizmet vermesine dikkat edildi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fen ve Okuma Yazmaya Hazırlık Etkinliği

GÜNLÜK EĞİTİM AKIŞI Tarih: 01.05.2020 Yaş Grubu: 48-36 ay Güne Başlama Zamanı Sınıfa gelen çocuklar güler yüzle karşılanır. Çocukların uyumunu sağlamak için önceki gün hakkında kısaca sohbet edilir. Gün içindeki yapılacak etkinlik hakkında konuşulur. Öğrenme merkezleri hakkında bilgi verilir. Okula gelmeyen öğrenci varsa tespit edilir. Çocuklarla günlük genel konular hakkında sohbet edilir. Oyun Zamanı Çocuklara hangi öğrenme merkezinde oynamak istedikleri sorulur. İstedikleri yere yönlendirilir. Kahvaltı, Temizlik Çocuklar tuvalete gönderilir. Yemek kuralları hatırlatılarak kahvaltı yapılır. Etkinlik Zamanı ‘Islanmayan Peçete Deneyi’ isimli fen ve okuma yazmaya hazırlık etkinliği yapılır. Günü Değerlendirme Zamanı Islanmayan peçete deneyi hakkında çocuklarla sohbet edilir, neden ıslanmadığı hakkında konuşulur. Eve Gidiş Çocuklar okuldan ayrılmak için hazırlıklarını yaparlar ve çocuklarla vedalaşılır. ETKİNLİK PLANI Etkinlik Adı: Islanmayan Peçete...

Bilgisayar Teknolojisi

1  Bilgisayara Giriş BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 1 2  Bilgisayarlar Dünyası Bilgisayarlar her yerde 2 3  Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 3 4  Bilgisayar nedir? 4 5  Bir Bilgisayarın Bileşenleri Bir bilgisayar, donanım olarak bilinen, birçok elektronik ve mekanik bileşene sahiptir. Girdi Aygıtı Bir bilgisayara veri ve talimatları girmenize izin verir. Çıktı Aygıtı Bilgiyi bir veya daha fazla kişiye aktaran donanım bileşenidir. Sistem Depolama Aygıtı Bilgisayarın, veri işlemek için kullanılan elektronik bileşenleri içeren kasasıdır. Veriyi, talimatları ve bilgiyi, gelecekte kullanılmak üzere saklar. İletişim Aygıtı Bir bilgisayarın, başka bilgisayar(lar)la ya da mobil aygıtlarla veri, talimat ve bilgi alışverişi yapmasını sağlar. 5 6  Bir Bilgisayarın Bileşenleri 6 7 ...
Daktilo Tuşları : Klavyenin ortasında harfleri, sayıları ve noktalama işaretlerini yazmaya yarayan tuşlardır. Boşluk Çubuğu (Space Bar) : Sözcükler arasında bir karakter boşluk bırakmak için kullanılır. Harf Kilitle (CapsLock) : Klavyenin sağ üst köşesinde “Caps lock” ışığı yanıyorsa (ortadaki ışık) büyük harf, aksi durumda küçük harf yazılmasını sağlar. “Caps Lock” tuşuna basıldıkça ışığın durumu değişir ve büyük harf-küçük harf arasında geçiş sağlanır. Enter : Bir işlemin bitirildiğini bilgisayara bildirmek için kullanılır. Geri Boşluk (Backspace) : Üzerinde sola doğru bir ok işareti vardır. İmlecin bir karakter gerisindeki harfi silmeyi sağlar Gezinti Tuşları : Bir pencere yada belgede gezinmemizi sağlarlar. Ok Tuşları : Sağ,Sol, Yukarı ve Aşağı ok şeklindeki tuşlardır. Bir belge içinde sağa, sola, yukarı ve aşağı yönde hareketi sağlar.Her basışta bir karakterlik hareket sağlanır. Home : Satırın başına gidilmesini sağlar. Bazı uygulama yazılımlarında, “CTRL” tuşu ile b...